Topraklama

Mayıs 12, 2017

TOPRAKLAMA




Topraklama


   Topraklama,bir elektrik cihazının kazara meydana gelebilecek izolasyon hatalarında metal gövdenin elektriklenmesini önlemek amacıyla bir iletken yardımıyla bu gövdenin toprağa bağlanmasıdır.Bu durumda topraklama hem kaçak akımı toprağa akıtır hem de otomatik sigorta yardımı ile devreyi keserek oluşabilecek bir tehlikeye karşı can ve mal güvenliğini sağlar.


Topraklamanın Önemi


   Topraklamanın amacı;yapılacak bir hata durumunda oluşacak adım ve dokunma gerilimlerinin insan hayatını tehlikeye sokacak mertebede olmasını önlemek veya bu tehlikeli gerilimler,tamamen ortadan kaldırmaktadır.


Topraklama Çeşitleri


   Koruma topraklama,işletme topraklama,fonksiyon topraklama,yıldırımın etkilerine karşı topraklama olmak üzere dörde ayrılır.


1-Koruma Topraklaması


   Alçak gerilim tesislerinde temas gerilimine korunma yöntemlerinden biridir.Yüksek gerilim tesislerinde ise temas gerilimine karşı korunmada kullanılacak tek yöntemdir.


2-İşletme Topraklaması


   İşletme akım devresinin,tesisin normal işletilmesi için topraklanmasıdır.Alçak gerilim şebekelerinde transformatörler de sıfır noktalarının doğru akım tesislerinde bir kutbun veya orta iletkenin topraklanması ile yapılır.Böylece sistemde toprağa karşı oluşacak elektrik gerilimin belirli değerleri aşmamasına çalışılır.


3-Fonksiyon Topraklaması


   Bir iletişim tesisinin veya bir işletme elemanının istenen fonksiyonu yerine getirmesi için yapılan topraklama yöntemlerinden biridir.


4-Yıldırımın Etkilerine Karşı Topraklama


   Elektrik,insanoğlu için vazgeçilmez güç olmasının yanında statik enerji önlemi alınmayıp topraklama yapılmadığından kötü sonuçlar doğurabilecek bir enerji kaynağıdır.Tesislerin girişlerine statik yük boşaltıcı statik elektrik levhaları ve topraklama sistemleri konulur.Buralarda çalışan kişiler içeri girmeden önce ellerini bu statik yükü boşaltıcı sisteme sürerek statik yüklerini boşaltır ve o şekilde çalışmaya başlarlar.

   Yıldırımdan korunmak için yüksek gerilim topraklama tesisi kullanılmalıdır.


   
Sonraki
« Prev Post
First
0 Yorum