Lehimleme Ve Malzemeler

Mayıs 27, 2017
Lehim

Elektronik devrelerde bir sistemi oluşturmak için elemanları ve tellerini birbirine tutturmak amacıyla belirli sıcaklıklarda eriyebilen tellere lehim denir.

Elektrik ve elektronik sektöründe kullanılan lehim teli kalay ve kurşun metallerini karışımından oluşturulmuştur.Lehim telinin içerisindeki kalay miktarı arttıkça kalite yükselmektedir.Çünkü erime sıcaklığı kalay çoğaldıkça azalmaktadır.Lehimin kalitesi kullanılacağı devrenin hassaslığına göre değişmektedir.

Lehim Pastası

İletkenleri birbirine tutturabilmek için lehim pasta kullanılmalıdır.Lehim pastası kusursuz bir lehimleme için önemlidir.Lehim yaparken metal yüzeyin temizlenmesi ve ısınmadan dolayı tekrar oluşabilecek oksitlenmeleri önlemek için lehim pastası kullanılır.Lehim pastası katı durumda satılmaktadır.Erime ısıları lehime göre daha düşüktür.Bu nedenle lehimleme işleminden önce çok çabuk olarak uçucu gaz haline dönüşmektedir.

Havayla temas halinde olan bütün maddelerin üzerine bir pas tabakası oluşur.İlk zamanlar çok ince olan bu tabaka zamanla artar ve kalınlaşır.Havadaki nem ve hava sıcaklığı bu pasın oluşturmasını hızlandırır.Gözle görünmese bir her metalin yüzeye zamanla böyle bir tabaka ile kaplanır.

Üzeri paslı olan bir metal yüzeyine lehimin yapışması zordur.Lehimleme sırasında lehim,lehimlenecek yüzeyi tam olarak ısıtılmalı ve en küçük gözeneklere kadar sızmalıdır.Lehim yapılacak eleman bacağının veya yüzeyinin pastan temizlenebilmesi için lehim pastası kullanılır.

Havya

Lehimlemede kullanılan önemli eleman havyadır.Elektrik elektronik devrelerde elemanları birbirine lehimleyebilmek için yüksek ve hızlı ısı kaynağına ihtiyaç vardır.Bu ihtiyacı karşılamak üzere bu alanda elektrikle çalışan havyalar kullanıldı.Havyalar 200 ile 500 derece arasında ısı yayabilecek şekilde üretilirler.Havyaların güçleri ise 5 ile 300 watt arasında değişebilir.

Havya Çeşitleri

1-Kalem havya
2-İstasyonlu kalem havya
3-Tabanca havya
4-Gazlı havya

Lehimleme

Lehim normal sıcaklıkta katı halde olan ancak belirli bir sıcaklıktan sonra eriyen bir maddedir.Elektronik devrelerde elemanların birleştirilmesinde veya elemanların baskı devre tutturulmasıyla havya ile ısıtılarak eritilir.

İyi Bir Lehimlemenin Özellikleri Şunlardır.

•Lehim yapılacak yer iyice temizlenmelidir.
•Kaliteli lehim kullanılmalıdır
•Havya uygun sıcaklıkta olmalıdır.
•Eleman veya iletken uçları önceden az miktarda lehimlenmelidir.
•Lehimledikten sonra donması için 2-3 sn beklenmelidir.

Lehimleme Hataları

•Yeteri kadar lehim kullanılmışsa bağlantı sağlam olmaz.
•Çok fazla lehim kullanılmışsa lehim yayılarak kısa devrelere yol açabilir.
•Lehimleme sırasında lehim donmadan malzemeler hareket ettirilse lehim sağlam olmaz.
•Lehimleme sırasında havya sıcaklığı uygun değilse soğuk lehim meydana gelir.
Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »
0 Yorum