Işık Şiddeti Ve Ses Şiddeti Ölçme

Mayıs 26, 2017
IŞIK ŞİDDETİ ÖLÇÜMÜ


Işığın Tanımı

Işık,doğrusal dalgalar şeklinde yayılan elektromanyetik dalgalara verilen addır.

Işık bir dalga formunda olduğundan belli bir frekans değerine sahiptir.Sahip olduğu frekansa göre ışığın rengi değişir.İnsan gözü kırmızı ve mor arasında renkleri görebilecek yetenektedir.Eğer ışığın frekansı dahada yükselirse görme sınırımızın dışına çıkar ve morötesi ışık adını alır.

Işık Seviye Birimi

Lümen:Işık yayan bir kaynağın birim zamanda yaydığı ışık miktarı birimine lümen(lm) adı verilir.Işık akışı şiddetidir.

Candela:Yayılan ışığın belirli bir yöne doğru olan ışıma şiddetinin birimine candela(cd) adı verilir.Işık şiddetidir.

Lux:Belirli bir yüzey üzerine düşen toplam ışık miktarıdır.Yani bir yüzeyin ne kadar aydınlık olduğunun ölçüsüdür.Kaynağın gücü lümen,aydınlanacak yüzey alanı metrekare olduğuna göre birimi lümen/metrekaredir.Bu birim kısaca lux olarak da isimlendirilir.

Işık Seviye Ölçü Aletleri

Bir ortamda sağlıklı bir aydınlatma olup olmadığını tespiti gibi alanlarda ortamın ışık seviyesinin ölçülmesi gerekir.Işık seviyesini ölçen bu tür aletlere luxmetre denir.


SES ŞİDDETİ ÖLÇÜMÜ

Ses Seviyesi Birimi

Ses atmosferde yayılırken yayılma doğrultusunda basınç farklılıkları oluşturur.Ses şiddeti bu basınç farkının büyüklüğüdür.Ses şiddeti birimi bel olarak ifade edilir.Bu büyük bir olduğu için 10 kat düşük olan desibel (db) kullanılır.

İnsan kulağı için 0-30 db arası kısık sesler 30-60 db arası gürültülü sesler,85 db'den fazlası ise kulakla fiziksel hasarlar bırakabilecek ses şiddetidir.

Örneğin normal konuşma şiddeti 40-50 db civarıdır.Demir testeresi,küçük makineler 60-80 db civarında ses çıkarır.Asfaltları delen havalı kompresörler ise 90 db değerindedir.Bu şiddette sese uzun süre korumasız maruz kalmak kalıcı fiziksel hasarlara neden olabilir.




Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »
0 Yorum